VOLBA SPRÁVNÉ TROUBY
Při výběru trouby se běžný klient neorientuje v odborných názvech a funkcích. Pokusím se ti vše zjednodušit a počeštit. Níže uvedené informace vyplívají z mých osobních zkušeností a nejsou prezentací názorů výrobců elektrospotřebičů.
Jako vzor pro určování kategorií jsem vybral značku Electrolux, která je vyšší střední třídou a v současnosti nejlépe servisně zajištěnou značkou v Česku. Electrolux má spoustu různých modelů, ale pro snadnější orientaci jsem vše rozdělil podle důležitosti funkcí.
VARIANTA EKONOM - NA PRVNÍM MÍSTĚ CENA
Taková trouba má zpravidla malý objem 47 - 65 litrů , tudíž také menší plechy. Tyto trouby mají dvě horní a jedno spodní grilovací těleso + ventilátor. Pozor na označení "TEPLOVZDUŠNÁ TROUBA".
Nejedná se o stejný výraz, jako "HORKOVZDUŠNÁ TROUBA". Rozdíl je v tom, že teplovzdušná má pouze ventilátor, zatímco horkovzdušná má u ventilátoru kruhové topné těleso.
VARIANTA STANDARD - HORKOVZDUCH
Tato trouba bude mít větší objem 72-75 litrů. Bude mít také dvě horní a jedno spodní grilovací těleso + ventilátor, ale u ventilátoru bude navíc kruhové topné těleso a tato trouba již bude HORKOVZDUŠNÁ.
VARIANTA NADSTANDARD - HORKOVZDUCH + STEAM BAKE
Tato trouba bude mít stejné vlastnosti jako verze STANDARD, ale navíc bude mít tiché dovírání dvířek. Uvnitř trouby budou teleskopické výsuvy. Ovládací knoflíky budou zatlačovací a skryté. Hlavním benefitem bude funkce STEAM BAKE - parní funkce. Funguje to tak, že na dno trouby se nalije voda a po stisknutí tlačítka na panelu začne trouba odpařovat vodu a v parním prostředí bude potravina více prohřátá. Díky páře se bude trouba také lépe čistit.
VARIANTA EXKLUSIV - HORKOVZDUCH + STEAM CRISP PÁRA 25%
Tato trouba bude mít oproti variantě nadstandard navíc jehlu do masa a především funkci STEAM CRISP - parní funkce s vyvíječem páry. Funguje to tak, že vodu již nelijeme dovnitř trouby, ale do zásobníku. Ta při pečení vyrábí páru 25% a fouká ji dovnitř trouby po celou dobu pečení. Potravina je rovnoměrně prohřátá, jídla se připravují při nižších teplotách a kratší dobu. Zachovávají si více nutričních hodnot a obecně jsou zdravější. U ryb nedochází k tak výrazné objemové ztrátě, mají lepší barvu, lépe chutnají a víc voní.